Maandag - Zaterdag : 08:00-22:00
+31 6 12731355
info@3DPrintivity.nl

Technische informatie

Wanneer het om technische toepassingen gaat van het product, is het niet zomaar de 3D printer aanzetten met de gedachte dat het 3D geprinte product voldoet aan de opgestelde eisen. Omgeving en toepassing van het product zijn belangrijk voor het bepalen van het materiaal en de print parameters.
Hieronder staan de belangrijkste parameters beschreven wat de kwaliteit of sterkte van het product bepaald. Het is aan te raden om contact op te nemen om samen in overleg tot een product te komen dat geprint kan worden en aan de eisen voldoet.

Support

Een 3D printer bouwt een product laag voor laag op. Als het ware zou de 3D printer dan in de lucht gaan printen als het geen ondersteuning zou krijgen. De ondersteuning wordt ook wel support genoemd wat te zien is in onderstaande afbeelding als het groene gedeelte. De support wordt na het printen handmatig weggehaald. Echter laat de support wel een hoge ruwheid achter op het oppervlak. Dit kan opgelost worden door een hogere dichtheid van de support te genereren. Dit maakt het wel lastiger om de support weg te halen. Is het van belang dat de oppervlakte onder de support glad is? Dan kunnen wij gebruik maken van wateroplosbare filament. Het product wordt dan 1 dag in het water gehouden om de support te laten lossen.

Bridging

Bij een onderdeel is niet altijd support nodig. De 3D printer kan een wand overbruggen door snel tussen twee wanden te gaan printen, mits de afstand niet te lang is. Dit fenomeen wordt ook wel bridging genoemd. Op een lange afstand zal dit ten koste gaan van de kwaliteit en zal dit nabewerkt moeten worden. In de onderstaande afbeelding ziet u dat hoe groter de afstand hoe lastiger het wordt om een mooie afwerking te krijgen.

Infill

Een 3D geprint product is geen isotroop, dit wil zeggen dat de sterkte in elke richting niet hetzelfde is. De infill van het product bepaald mede de sterkte van het product. De infill wordt altijd uitgedrukt in percentage. 100% infill wil niet zeggen dat dit het product sterker maakt. Hoe sterk de infill is, is afhankelijk van het type profiel dat gebruikt wordt. Vanuit de natuur hebben we afgekeken dat de honeycomb (honingraad) een sterk profiel is. Maakt de sterkte niet zoveel uit? Dan kan een profiel gebruikt worden die snel print. De infill en het te printen profiel hebben invloed op de prijs. 

Details en nabewerking

Bij 3D printen is het gebruikelijk dat de printlijnen zichtbaar zijn. Dit komt door de ingestelde snelheid en de laaghoogte. Hoe langer er geprint wordt met een minimale laaghoogte van 0,1 mm, hoe gladder het oppervlak is. De printlijnen zijn het meest zichtbaar bij producten die schuin op- of aflopen, bij afrondingen en op de toplaag. De standaard laaghoogte die bij ons gehanteerd wordt is 0,2 mm.

Wilt u een egaal oppervlakte zonder printlijnen?
Dit is mogelijk door met ABS te printen en dit naderhand na te bewerken met aceton. Wilt u hier gebruik van maken? Neem dan contact met ons op via WhatsApp, email of telefoon.

Integratie van onderdelen

U wilt graag een onderdeel integreren in de 3D print zoals een bevestigingsmiddel, lagers of andere onderdelen? Dit is zeker mogelijk, vraag bij ons naar de mogelijkheden.

WhatsApp ons!