Maandag - Zaterdag : 08:00-22:00
+31 6 12731355
info@3DPrintivity.nl

Materialen

Met een 3D printer is het mogelijk om met verschillende materialen te printen. Elk type materiaal heeft zijn voor- en nadelen. De meest gebruikelijke materialen zijn PLA, ABS en PETG. Hieronder vindt u een korte uitleg over deze materialen. Mocht u opzoek zijn naar ander materiaal zoals Woodfill (PLA met hout) neem dan contact op met ons!

PLA

PLA (polymelkzuur) is het meest gebruikte materiaal om 3D te printen. Het is uitermate geschikt voor decoratieve producten door de kleine details die ermee geprint kunnen worden. Het nadeel van PLA is dat het een hydrofiel materiaal is. Dit wil zeggen dat het vocht uit de lucht aantrekt waardoor het brosser wordt na een langere periode. De werktemperatuur voor PLA ligt ongeveer tussen de -10°C – 40 °C. Hiermee zeggende is PLA afgeraden voor buitengebruik, omdat de kans bestaat dat het materiaal zacht wordt. Door de snelle productietijd van PLA is een prototype van PLA het meest geschikt.

ABS

ABS (acrylonitril butadieen styreen) is een iets minder populair materiaal om te printen. Door temperatuurverschillen tijdens het 3D printen kunnen de lagen minder goed op elkaar hechten waardoor het onderdeel de neiging krijgt om te gaan splijten. Wanneer de splijting niet te groot is kan het onderdeel door aceton dampen nabewerkt worden. Dit zorgt ervoor dat de ABS als het ware gaat smelten. Een ander voordeel door ABS met aceton na te bewerken is dat de printlijnen nog amper zichtbaar zijn en er een hoge glans op het onderdeel optreedt. Een nadeel van aceton nabewerken is dat er maatafwijkingen kunnen ontstaan. ABS heeft als voordeel ten opzichte van PLA dat het hogere werktemperaturen kan weerstaan, welke liggen tussen de -40°C en 80°C.

PETG

PETG (polyethyleen teretfalaat glycol) is een combinatie van de eigenschappen van PLA en ABS. PETG is flexibeler dan PLA of ABS, maar wel iets zachter waardoor het sneller bekrast raakt. De goede adhesie van de lagen op elkaar maakt PETG een sterk materiaal.

WhatsApp ons!